Slå til nu: Køb feriebolig i Spanien til halv pris
Slå til nu: køb feriebolig i Spanien til halv pris. Drop sommerhuset herhjemme og køb dig til fast solferie sydpå. I Sydspanien kan man lige nu gøre et godt kup, hvis man er på udkig efter en feriebolig.
Ferielejlighed i Berlin, ødegård i Sverige, luksusvilla ved den franske riviera eller lejlighed med terrasse og havudsigt på den spanske solkyst.
Danskernes interesse for at købe bolig i udlandet er faldet de senere år i takt med friværdiernes rutsjetur, men nu er optimismen tilbage, lyder det samstemmende fra branchen. Og især ét land trækker, nemlig Spanien.
”Ni ud af ti af vores boligsøgende kunder vil til Solkysten i Spanien. Tidligere købte en større andel i Frankrig, men nu er priserne så lave i Spanien, at de slår til her,” siger Erik Kryger fra Jyske Bank Private Banking, der har specialiseret sig i at rådgive om køb af feriebolig i udlandet.
Spanien var fuldstændig i knæ
Den tendens bekræftes af områdedirektør i Nykredit International, Hanne Egaa.
”Det er klart Spanien, der trækker fra i øjeblikket. Priserne er blevet så attraktive, at man kan få noget, der reelt er lige så stort som et sommerhus i Danmark med en god beliggenhed. Og så er der jo dejligt vejr dernede,” siger hun.
Både Jyske Bank og Nykredit vurderer, at priserne på den spanske sydkyst omkring Marbella gennemsnitlig er faldet med 30 til 40 procent siden finanskrisens start.
Det betyder, at man nu kan få en god lejlighed på 70-80 kvadratmeter med terrasse til mellem 1 og 1,5 millioner kroner – enten tæt på vandet eller ved f.eks. en golfbane.
Direktør Michael Nielsen fra Care Udland, der rådgiver danskere om boligkøb i andre lande, peger på, at prisfaldet skyldes, at Spanien har været ”fuldstændig i knæ.”
”Man byggede tusindvis af boliger før krisen, og pludselig var køberne væk. De er ved at vende tilbage, men det har betydet, at man nu kan købe til halv pris i forhold til før krisen,” siger Michael Nielsen.
Lyt til din advokat
Der findes ingen officiel statistik for, hvor mange danskere der har feriebolig i udlandet. Jan Larsen, som står bag hjemmesiden Udvandrerne.dk, anslår dog, at tallet er mindst 50.000, og at det har været faldende i en årrække.
”Lysten til at købe feriebolig i udlandet er én til én i forhold til friværdirernes størrelse. Og de har som bekendt været for nedadgående,” siger han.
Vil man købe bolig i Spanien/udlandet, skal man have en god advokat, lyder rådet fra Jyske Bank.
”Ved en hushandlen i Spanien skal advokaten være din ven. Der er blevet bygget noget i Spanien, der ikke er helt lovligt, og man risikerer ved f.eks. projektsalg at komme til at sidde meget alene, fordi de andre lejligheder står tomme,” siger Erik Kryger.
At papirarbejdet skal være i orden bekræfter Michael Nielsen fra Care Udland.
”I Frankrig og Spanien er det f.eks. sådan, at hvis man som ægtepar køber en ejendom, og den ene falder fra, så arver den anden ægtefælle ikke boligen. Det gør derimod børn, søskende og forældre, fordi det er blodets bånd, der tæller. I Frankrig og Spanien kan man heller ikke sidde i uskiftet bo. Så man skal finde andre måder at sikre hinanden på,” siger han.
Michael Nielsen anslår, at mindst 5.000 danskere har en feriebolig i Frankrig og endnu flere i Spanien.
Fakta: Det skal du være opmærksom på ved boligkøb i Spanien:
- Ved boligkøb i Spanien skal der betales stempelafgift m.v. svarende til ca. 10 procent af ejendommens pris.
- Udlejer man sin ejendom på spansk grund, beskattes lejeindtægten. Skatten udgør ca. 25 procent.
- Danmark har for tiden ikke nogen dobbeltbeskatningsoverenskomst med Spanien. Derfor skal der også betales dansk skat af lejeindtægten, hvis man bor i Danmark.
- De fleste vælger en model, hvor 40 procent af lejeindtægten er skattefri. Resten beskattes som dansk kapitalindkomst. Der er ingen fradrag for driftsudgifter, men den betalte spanske skat af lejeindtægten giver rabat i den danske skat.
- Man kan også lave regnskab over indtægter og udgifter og betale dansk indkomstskat af fortjenesten.
- Bor man i Danmark og ejer spansk ejendom, skal der betales dansk ejendomsværdiskat. Da der er skattestop, regnes købsprisen om til 2001/2002 priser efter OECD’s prisindeks for spanske ejendomme. I grove træk udgør den halvdelen af købsprisen i 2012.
- Bor man i Danmark og sælger sin spanske ejendom med fortjeneste, beskattes gevinsten i Spanien. Skatten er 21 til 27 procent. Der skal ikke betales dansk skat af fortjenesten, hvis man selv har benyttet boligen, medmindre det er en villa, og grunden er over 1.400 kvadratmeter og kan udstykkes.
- Der er formueskat de fleste steder i Spanien. Bor man uden for Spanien, er det kun friværdien, der skal betales formueskat af. De første 700.000 euro skal man ikke betale formueskat af. Herefter udgør formueskatten mellem 0,2 og 2,5 procent.
- Man skal være opmærksom på, at der gælder andre arveregler i Spanien, idet ens ægtefælle ikke er livsarving. Der kan være høje arveafgifter på op til 34 procent mellem nærtstående. Mellem ikke-nærtstående er afgiften højere. Bor man ikke i Spanien, men har fast ejendom dér, er det kun friværdien, der skal betales arveafgift af.
Læs også vores blog om “at købe bolig i Spanien”
Kilde: Michael Nielsen fra Care Udland.
Skrevet af Irene Stelling